Schizofrenie & Een tweede ik…

Vroeger fantaseerde ik over een reis naar AustraliĆ« in de hoop dat er aan de andere kant van de wereld een dubbelganger zou rondlopen. Iemand die precies lijkt op mij en ook precies zo is als ik. Later lees je in de biologie boeken alles over evolutie en wordt deze droom als maar kleiner. Langzaam ga je begrijpen dat het onmogelijk is… en dat ik voor de rest van mijn leven een einzelganger zou blijven.

Die einzelganger bleef ik echter niet lang. Heel langzaam kroop er iemand in mijn leven, zonder zich eigenlijk voor te stellen. Ik wist nog niet wie hij was, waar hij was en waarom hij er was. Hij had dezelfde naam, hetzelfde lichaam… Hij gedroeg zich alleen een beetje anders. Na een tijdje kreeg hij een eigen naam, andere ogen en andere gespreksstof. Hij brak in wanneer hij dat wilde en voor ik het wist, nam hij mijn hele lichaam en leven over. Soms wist ik wanneer hij er was en kon ik hem stoppen, met als gevolg dat er een groot gevecht ontstond. Tussen ons twee, we maakten ruzie we deden elkaar zoveel mogelijk pijn. Tot we zo moe waren dat we ter plekke inslaap vielen en de hel de volgende dag weer van voor af aan begon.

In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan een psychose. Het grootste aantal psychiatrische ‘bedden’ wordt bezet door mensen met psychotische stoornissen. De meest voorkomende is schizofrenie. Deze komt bij iets minder dan 1% van de bevolking voor. Zon 100.000 in Nederland.
De kenmerken van schizofrenie zijn:

  • Hallucinaties en wanen.
  • Emotionele vervlakking.
  • Afname behoefte aan sociaal contact.
  • Afname Interesses.
  • Onsamenhangende spraak en gedachten.
  • Chaotisch gedrag.

Hallucinaties zijn waarnemingen zonder zintuiglijke prikkels. Er is geen directe aanleiding, maar toch hoor, zie of voel je dingen. Bij schizofrenie zijn het doorgaans stemmen. Deze stemmen hebben een duidelijke gehoor kwaliteit en lijken voor de betreffende persoon sterk op echte stemmen.

Ik kwam tot de overtuiging dat de plaatselijke apotheker mij kwelde dor zijn gedachten in mijn hoofd te planten en de mijne te stelen en mij ertoe te brengen om dingen te kopen die ik niet nodig had. De enige manier om te ontsnappen aan de invloed van zijn dodelijke bestraling was door in een cirkel met een straal van een kilometer rond zijn apotheek te lopen en dan voelde ik me doodsbang en in verschrikkelijk gevaar.

De kenmerken komen vaak rond je 20ste opzetten. De ziekte komt vaak in periodes, dit noemt men dan ook de psychotische perioden. Hierbij lijdt je aan een achteruitgang van het psychisch en sociaal functioneren en vreemd of verward denken, praten en gedrag. Het gevoel voor de werkelijkheid is verdwenen of verminderd.

Oorzaken van schizofrenie.

De oorzaak is tot nog toe niet bekend. In het verleden werd gedacht aan verstoorde communicatie met name in het gezin. Tegenwoordig gaat men er van uit dat erfelijke factoren en factoren tijdens de zwangerschap (infecties, ondervoeding) er voor kunnen zorgen dat er schizofrenie kan ontstaan.
Dit wil niet zeggen dat omgevingsfactoren geen rol spelen. De aanleg voor het ontwikkelen van schizofrenie hangt af van vele niet erfelijke factoren. Dit betekent dat je het risico op schizofrenie erft, maar niet de ziekte.

Feitjes.

– Mannen ontwikkelen vaker schizofrenie.
– Bij jongere kinderen is het zeldzaam. Niet meer dan 4% van de mensen met schizofrenie krijgt het voor hun vijftiende jaar.
– Het aantal ouderen groeit. 10% Van de ouderen met schizofrenie kreeg de ziekte na hun 45ste jaar.
– Vrouwen krijgen de ziekte dan juist weer later ( na hun 45ste jaar ).

Taboes

– Schizofrenie is niet hetzelfde als een gespleten persoonlijkheid
– Mensen met schizofrenie gedragen zich niet constant als gekken. Zij zijn in hun doen en laten meestal betrekkelijk normaal.
– Schizofrenie staat niet gelijk aan ongecontroleerde agressie.

Facebook Comments

Esmy Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *