organiseren van Spellen met Volwassenen 1

Organiseren van spellen met volwassenen.

Soms weet ik niet goed wat ik moet doen, soms weet ik niet goed wat er van mij verwacht en heel soms weet ik niet eens wat ik mag doen.
Ik schets een ruimte met een stoel. Op die stoel zit jij. Jij kijkt om je heen en ziet een rustige ruimte met nog meer stoelen. Op deze stoelen, zitten onbekende mensen. Om je heen zijn kleine accessoires en zoals gewoonlijk, kijk je naar de kleinste details. Je bent stil en wacht. Stiekem gaan je ogen van de plantjes naar de mensen toe en bestudeer je ze, tot ze je heel raar aan kijken…

Ik schets dezelfde situatie, je bent een klein kind. Je zit in dezelfde ruimte met dezelfde onbekende mensen. Je kijkt naar deze mensen en opnieuw bestudeer je ze, tot je hoort: “Och gut wat een lief ding!”, “Naawh, kijk dan toch!” Snap je een beetje waar ik heen wil? Ik probeer uit te leggen dat naarmate je ouder wordt, je steeds minder gaat doen. Puur, omdat door jouw ouder worden andere mensen andere dingen gaan verwachten. Ik zit momenteel op een leeftijd dat je moet gaan beslissen wanneer het omslag punt komt. Ik ben 18 jaar en eigenlijk kan ik al niet meer naar mijn vrienden toe rennen met een bal en gaan voetballen op een verjaardag, maar eigenlijk moet ik dat ook gewoon doen. Het is vaak nogal een taboe. Spelletjes doen als volwassene. Tot je zo oud bent, dat je uitkijkt naar de woensdag, omdat er dan weer gebingood gaat worden. Waarom is het organiseren van spellen met volwassenen zo moeilijk?

Verschillen tussen de leeftijd 18-35 en 35-55 zijn er op spelgebied niet echt. De categorie 18-35 zal hoogstens ietwat doelgerichter. Vanaf de 35 durft men zijn best niet altijd meer te doen, omdat het logischerwijs niet meer zo goed is als vroeger ;). Vanaf 40 jaar spreken we van de midlife-sport. Plezier en gezelligheid zijn naast een goede conditie, de belangrijkste motieven om sport te beoefenen. Volwassenen voelen zich vaak geremd om te spelen, omdat hij een bepaalde sociale rol heeft en niet kinderachtig wil overkomen. Hij zal zich als de situatie zich daartoe leent, vol vuur overgeven aan een ontspannen spel. Bijvoorbeeld een sportinstuif, bedrijfstoernooi of een recreatief familie spel.

Hierom is het organiseren van spellen met volwassenen extra moeilijk, maar wel uitdagend om een sport en spelmiddag te organiseren. Laat ik nou een paar leuke idee├źn voor dat organiseren van spellen met volwassenen hebben!

Organisatievormen

– De instuif.
Met een instuif worden mensen bereikt die niet gespecialiseerd zijn in een sport. Iedereen kan zelf bepalen waar hij aan wil deelnemen. Je zet gewoon een veld af. Hier leg je een bal neer. Spel 1 klaar. Zo simpel kan het zijn. Je pakt een stok met een klomp eraan, of je maakt iets wat hier aan voldoet. Zet een parcours af, dit hoeft maar 5 meter te zijn. Leg er een klein balletje neer met evt. een vlaggetje en je bent er. Spiegeldoolhof is ook ontzettend leuk om te doen. Je print een doolhof uit, zorgt voor een staande spiegel waar mensen schuin naar beneden inkijken zodat zij het doolhof kunnen lezen en klaar!


Andere kleine spellen als badminton en tafeltennis doen het ook altijd goed! In deel 2 Komt een uitgebreide lijst met toffe spellen!

– Toernooien en competities
Bij een toernooi speel je een spel vaker tegen verschillende deelnemers waarin je kunt doorgroeien. Hierbij heb je verschillende systemen.

Het vak opschuif systeem
Bij deze toernooivorm schuift iedere deelnemer na iedere ronde een vakje op in een aangegeven richting. Dus alleen de bovenste rij schuift een vakje naar rechts. De laatste gaat helemaal naar links etc. Dit systeem kun je het beste toepassen wanneer het om gezelschap gaat. Op deze manier speelt namelijk iedereen een keer tegen elkaar.

4 op een rij toernooi
Bij ieder gewonnen wedstrijd krijgt men een rondje of een kruisje. Dit mogen zij in het 16vakkensysteem leggen om zo 4 op een rij te vormen. De eerste met 4 op een rij wint het toernooi.

Move-up / move-down systeem Diegene die op het veld de wedstrijd wint gaat naar links en diegene die verliest gaat naar rechts. Door dit systeem krijg je na een aantal ronden de niveaus wat dichter bij elkaar en op die manier worden de spellen eerlijker en zal het er sneller heftiger aan toe gaan.

Piramidesysteem
Je moet iemand uitdagen van je eigen laag. In het begin begint iedereen onderaan. Hierna werk je naar boven. De winnaar schuift een plekje omhoog in de piramide en daagt iemand uit van zijn niveau. De verliezer zakt weer een laag naar beneden.

Afvalsysteem De winnaars gaan telkens een ronde door en de verliezers vallen af. Het voordeel van dit systeem is dat bij de laatste wedstrijden de aandacht op hen gevestigd is wat de druk op een hele leuke manier kan opvoeren.

Poulesysteem Dit systeem werkt het best bij hele grote groepen. Je verdeelt de ploegen in poules van ongeveer gelijke sterkte of je laat ze loten. De poules strijden eerst onderling tegen elkaar. De eerste plek van Poule A speelt dan tegen de tweede plek van poule B en andersom. Het zelfde geld voor Poule 3 en 4 (5 en 6 etc). De winnaars van deze competities strijden dan tegen elkaar tot er een winnaar uit komt.

Tips voor het organiseren van spellen met volwassenen


– Geef het toernooi een leuke naam. “Hoge hoed toernooi” bijvoorbeeld.
– Laat zo veel mogelijk deelnemers tegelijk bezig zijn.
– Las voldoende pauzes in of zorg dat het inlasbaar is door de mensen zelf (bij een instuif bijvoorbeeld).
– Maak indien nodig een wedstrijd formulier of een score formulier en hang deze op.
– Zorg voor ongeveer even sterke poules of koppels.
– Zorg voor een duidelijke plaats voor wedstrijd leiding.
– Maak een goede taakverdeling.
– Zorg voor prijzen, attenties, propaganda, inschrijfformulieren, consumpties, een tijdschema en reservemateriaal.
– Variatie, laat de mensen de spelregels zelf verzinnen bij aanvang.

Binnenkort komt deel 2, een super leuke serie gezelschapsspellen die altijd kunnen!
Dit was deel 1 met tips voor het organiseren van spellen met volwassenen!

Facebook Comments

Esmy Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *